Menu

Projekt pt. „Barman, Barista, Carwing – bezpłatny kurs dla Ciebie” – 2018

Projekt pt. „Barman, Barista, Carwing – bezpłatny kurs dla Ciebie”

Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby dorosłe z własnej inicjatywy zainteresowane podnoszeniem kompetencji i umiejętności zawodowych, które uczą się, pracują lub zamieszkują, w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego, na obszarze województwa warmińsko-mazurskiego, z wyłączeniem osób prowadzących działalność gospodarczą, do udziału w projekcie pt. „Barman, Barista, Carwing – bezpłatny kurs dla Ciebie”.

Projekt obejmuje zakresem cztery kursy:

1.Kurs baristyczny

Liczba osób, które przyjmiemy na kurs: 20 (2 grupy po 10 osób)
Liczba dni szkoleniowych: 3 dni szkoleniowe po 10h dydaktycznych
Termin 1 – 28.09, 29.09, 30.09 w godzinach 9:00 – 17:00
Termin 2 – 01.10, 02.10, 03.10 godzinach 9:00 – 17:00
Miejsce: ul. Stawigudzka 7 lok. E, 10-687 Jaroty

Celem kursu jest zdobycie i opanowanie wiedzy oraz umiejętności potrzebnych do pracy w zawodzie baristy.

Program obejmuje m.in.: 1.Historia kawy. 2.Użytkowe gatunki kawy 3. Uprawa i metody zbierania kawy 5. Obróbka ziaren 6. Zasada 4M 7.Cechy idealnego espresso 8. Techniki przygotowania i parzenia kawy 9. Spienianie mleka 10.Obsługa gatunki kawy 3. Uprawa i metody zbierania kawy 5. Obróbka ziaren 6. Zasada 4M 7.Cechy idealnego espresso 8. Techniki przygotowania i parzenia kawy 9. Spienianie mleka 10.Obsługa cappuccino, americano, espresso macchiato, espresso con panna, mocha, irish coffee, frappe, kawa mrożona) 12. Czyszczenie i konserwacja sprzętu

2.Kurs barmański

Liczba osób, które przyjmiemy na kurs: 20 (2 grupy po 10 osób)
Liczba dni szkoleniowych: 3 dni szkoleniowe po 10h dydaktycznych
Termin 1 – 22.09, 23.09, 24.09 w godzinach 9:00-17:00
Termin 2 – 25.09, 26.09, 27.09  w godzinach 9:00-17:00
Miejsce: ul. Stawigudzka 7 lok. E, 10-687 Jaroty

Celem kursu to zdobycie i opanowanie wiedzy oraz umiejętności potrzebnych do pracy w zawodzie barmana.

Program obejmuje m.in. :1.Sprzęt barmański i wyposażenie baru 2.Szkło barowe 3.Miksologia-rodzaje i zasady przyrządzania koktajli 4.Przegląd towaroznawstwa alkoholowego 5.Podstawy wiedzy na temat win (wiedza sommelierska) 6.Podstawy wiedzy na temat kaw (wiedza baristyczna) 7.Podstawy wiedzy na temat cygar 8.Podstawy miksologii molekularnej i working flair

3.Kurs carwingu

Liczba osób, które przyjmiemy na kurs: 20 (2 grupy po 10 osób)
Liczba dni szkoleniowych: 3 dni szkoleniowe po 10h dydaktycznych
Termin: wrzesień – listopad 2018

Celem kursu jest kontynuacja nauki carvingu – opanowanie wiedzy oraz umiejętności potrzebnych do tworzenia zróżnicowanych kompozycji z warzyw i owoców oraz rzeźb z melona i arbuza

Program obejmuje m.in.: 1.Papuga z rzodkwi 2.Kwiaty z Kalarepy 3.Kwiat z marchwi 4.Rajski ptak z rzodkwi 5.Wieloelementowa rzeźba w mango 6.Wieloelementowa rzeźba w melonie 7.Wieloelementowa rzeźba w arbuzie 8.Kompozycja z przygotowanych elementów

4.Branżowy kurs języka angielskiego dla gastronomii

Liczba osób, które przyjmiemy na kurs: 20
Liczba dni szkoleniowych: 10 spotkań po 3h dydaktyczne
Termin: wrzesień – grudzień 2018

Celem kursu jest poznanie i poszerzenie zakresu słownictwa branżowego i potwierdzenie nabytych kwalifikacji zewnętrznym egzaminem. 

Kurs przygotowuje do posługiwania się językiem angielskim w pracy w branży usługowej- gastronomicznej oraz przygotuje do potwierdzenia zdobytych kwalifikacji na egzaminie TOEIC

Program obejmuj m.in. 1.Słownictwo branżowe. 2.Obsługa klienta 3. Sprzedawanie 4.Współpraca z klientem 5. Znajdowanie rozwiązań 6.Punkty zwrotne 7. W podróży 8.Pieniądze 9. Praca w zespole 10.Życiowe doświadczenia

Wypełnij formularz zgłoszeniowego do udziału w projekcie. Liczba miejsc ograniczona!

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY ONLINE

Dokumenty rekrutacyjne do pobrania:

Regulamin uczestnictwa

zał.1. Zgłoszenie udziału do projektu

zał. 2. Formularz rekrutacyjny

zał.3. Deklaracja uczestnictwa w projekcie

zał.4. Oświadczenie uczestnika

zał.5. Oświadczenie i wyrażeniu zgody na bezpłatne wykorzystanie wizerunku

zał.6. Oświadczenie dotyczące spełnienia kryteriów grupy docelowej

zał.7. Oświadczenie uczestnika o posiadaniu podstawowych umiejętności językowych


Krótki opis projektu

Celem projektu jest nabycie wiedzy i umiejętności zawodowych 60 kobiet/mężczyzn z woj.warmińsko-mazurskiego poprzez realizowane w ramach projektu kursy z branży gastronomicznej:barmański,baristyczny i carving wraz z branżowym językiem angielskim dla gastronomii w okresie VI.2018-XI.2018. .Odbiorcami wsparcia są osoby dorosłe z własnej inicjatywy zainteresowane podnoszeniem kompetencji i umiejętności zawodowych, które uczą się, pracują lub zamieszkują, w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego, na obszarze woj.warmińsko-mazurskiego, z wyłączeniem osób prowadzących działalność gospodarczą.

Realizacja projektu przekłada się na dostosowanie kompetencji i umiejętności zawodowych osób dorosłych do potrzeb rynku pracy.